Sallai Péter Dr. med et iur.

Dr. Sallai Péter portré

Egyszer, amikor beugrottam hozzá a "traumára", hogy a kezébe nyomjak egy sürgős küldeményt, hiába vártam a fehérköpenyes orvost. Mégis szétnyílt a várakozó tömeg, ahogy közeledett felém, "A Dr. Sallai Péter főorvos – limitált kiadás és még mindig tökéletes” feliratú pólóban. "Hát, ez meg mi rajtad?" - kérdeztem mosolyogva. "Ja, a kollégáktól kaptam"  - felelte kivirulva. Aznap talán könnyebben viselte a több száz panaszt. Sallai Péter Dr. med et iur., vagy ahogy csak mi hívjuk: A dupladoki.

A szakEmber | Help Fejér! portré 

 KÓRHÁZ A VÁROS SZÉLÉN
„Én mondtam apámnak, hogy hőségben is hajlandó vagyok becipelni azt a dinnyét, csak ne kelljen mindig hajnalban kelni…” Nem csoda, hogy a még kölyök Peti, akit rendszeresen félálomban vonszoltak ki a telekre „az akkoriban vidéken jellemző primitív körülmények közé begyűjteni a terményt”, tátott szájjal nézte kedd esténként a tévében a „Kórház a város szélén” című, a 80-as évek elején hazánkban is igen népszerű csehszlovák sorozat részeit. (Igen, akkoriban egy hetet kellett az újabb epizódra várni.) A filmben nagy tudású, komoly embereknek valódi drámai szituációkban kellett helytállniuk – a paraszti világ árnyoldalaitól megrettent fiú el is határozta, hogy sebész lesz. Igaz, a filmbe csúszott egy kis baki...
„Már orvos voltam, amikor rájöttem, hogy a sorozat egy ortopédiai osztályon játszódik és nem egy sebészeten… majdnem sebész lettem a rosszul megfogalmazott cselekmény miatt.” 
A sebészet, mint szakterület egyébként sem fogta meg, az első nyári gyakorlatán viszont megragadta valami: ”Volt egy csávó velünk, aki traumatológus akart lenni, a traumás műtőbe indult gyakorlatra, én meg dermedten néztem, hogy mer valaki ilyet felvállalni? Oda naprakész tudás kell, amit bármikor, spontán elő kell tudni hívni, hiszen az előtte lévő percben szembesülsz a feladattal! Aztán kiderült, hogy a hülyének is megy, csak akarni kell. Hát, így lettem orvos.”

A MAJDNEM MENŐ JOGÁSZ
Pedig Peti szerette a történelmet és az irodalmat, ám a felvételi vizsgához kevésnek érezte magát ezekből a tárgyakból. Ráadásul akkoriban a szigorú felvételi szabályok miatt nem lehetett különböző szakokat egymás után beírni. „Annyi volt a dobás – ha orvosi, akkor orvosi, ha Pécs, akkor Pécs. Úgyhogy amikor kiderült a felvételi papír leadása után, hogy a szegedi jogi egyetemre elég lett volna a kitűnő érettségim, a maximális év végi pontszámom meg a nyelvvizsgám, akkor kicsit megzuhantam. Felvételi nélkül is felvettek volna… Ma már simán menő jogász lehetnék.” Újabb baki. Nem mintha a betegei bánnák, hogy felvették az orvosira (is). Igazságügyi orvosszakértőként pedig bepótol egy s mást a hiányolt jogi karrierből: „Egy vitás ügyben általában mindkét fél úgy érzi, neki van igaza. A vita során – legyen az akár jogi útra még nem terelt ellentét, akár jogi (már peres) ügy –, sorsdöntő, ill. perdöntő lehet egy érzelmektől mentes, bizonyítékokon alapuló, azokat maximális precizitással feldolgozó igazságügyi orvosszakértői vélemény.”

UTOLSÓKBÓL IS LEHETNEK ELSŐK 
„Nekem nem okozott problémát ötösre érettségizni, én voltam a király általánosban és gimiben is. Aztán bekerültem egy kétszáz fős közösségbe, ahol egyáltalán nem volt nagy szám ez a teljesítmény.” Hamar hamuvá lett sok minden Péter lánglelkében, de nemcsak azért, mert „leesett a korona a fejéről” az egyetemen. Ott már rosszul tanult: nem volt ami motiválja a kőkeményen hierarchikus környezetben. „Olyan dolgok történtek velünk, ami ma elképzelhetetlen lenne még egy gimnáziumban is. A már alapvetésnek számító SZMSZ (Szervezeti és Működési Szabályzat) sem létezett akkoriban, ami megvédett volna bennünket.” De szertefoszlott néhány illúziója később is: „Azt gondoltuk még a pályánk elején, hogy aki jól tanul, az sokra viszi, aki még jobban, az még többre. Ennél azonban jóval vegyesebb a kép. Két olyan csoporttársam is van, aki évet ismételt az egyetemen, később azonban összekapta magát, s több szakvizsgával, PhD-vel a zsebében, ma megérdemelten osztályvezető főorvos. Én is igyekeztem kitenni magamért, hiszen eddig két helyen voltam részlegvezető, van három szakvizsgám, és egy jogi diplomám. De tudok példát mindezek ellenkezőjére. Emlékszem két kitűnő tanulótársunkra az egyetemről: ma egyikük gyógyszerügynök, másikuk pedig az ÁNTSZ-nél dolgozik.” 

Sallai Péter tehát azért dupladoki, mert duplán doktorált: orvosként és jogászként. A titulusában a "med" az orvosi, a "iur" pedig a jogász végzettségére utal. Lényében a külső hatások ellenére győzött a belső igényesség és a hangyaszorgalom. Ma azonban már máshogy ítéli meg azt, amiben eredendően hitt. „Persze, mindig is megéltek emberek szaktudás nélkül, de azt elképzelhetetlennek tartottam medikusként, hogy ilyesmi előfordulhat az orvosi pályán is. Ezzel szemben a munkaerőpiacon nagyon gyenge ma a humánerőforrás kínálat.” Ha valaki szakmailag kifogásolható, de kellően szervilis, simán elevickélhet a területen. Sőt, komoly karriert is be lehet futni ezzel a habitussal, már, ami a szakmai rangokat illeti. Ez nyilvánvalóan frusztrálja a munkájukra igényes szakmabelieket, akikre így sokkal több teher hárul. Részben erre vezethetők vissza a megnövekedett várólisták is.

KONTROLL – CTRL+C, CTRL+V
Nővérek, műtős- és gipszelős fiúk, adminisztrátorok – az orvos munkája nélkülük mit sem ér. 
„Van olyan műtősnő, aki úgy teszi a dolgát, hogy magam is meglepődöm, milyen gyorsan végzünk a sikeres operációval. Nem győzök elég hálás lenni ezért, hiszen sokkal nehezebb egy kevésbé kompetens segédlettel ugyanazt az eredményt létrehozni. Ráadásul időigényesebb és fárasztóbb is.” A minőségi asszisztencia nagy kincs Sallai számára, nem is szégyell tőlük tanulni. „Sosem felejtem el,  az első munkahelyemen az egyik adminisztrátornő, aki olyan volt, mint egy pokróc, és valószínűleg az összes arcizma megsérült születéskor, mert sosem láttam rajta arckifejezést, közölte velem, hogy 'A kontrollos csuklótöröttnél nem a gipszcsere előtt kell röntgent csinálni, hanem utána, vazze. Mert arra vagyunk kíváncsiak, jó?'” A kezdő traumatológus jelölt pedig benyelte a szúrós megjegyzést, mert az szakmailag megalapozott volt. Van azonban, aki szerint túlzás az ilyesmi. „Engem szólt már meg orvoskollégám azért, mert tegeződöm a műtősfiúkkal.” Sallai azonban nem származik orvos családból, talán ezért nem derogál neki ily módon kommunikálni a csapatával. Még sosem volt ebből problémája, nem élt vissza a közvetlenségével senki. „Miért ne tegeződnék olyan műtősfiúval, aki már 21 éve dolgozik itt? Én még a homokpogácsát gyúrtam, amikor ő már ezt csinálta. Tőle is lehet tanulni.” A kellő tisztelet és bizalom megadása mellett Sallai elvárja a kollégáktól a minőségi munkavégzést. „Nálam például nem fordulhat elő, hogy az adminisztrátor csak ennyit írjon a  kórelőzménybe hogy kontroll, és kész. Pontos kórtörténetet kell rögzítenie. Új voltam egy helyen, amikor szóltak, hogy mivel én vagyok a kézsebész, van itt egy nekem való feladat: két hetes csuklótörés, el van mozdulva, operáljam meg. Feltártam a beteg csuklóját és megdöbbenésemre össze volt gyógyulva, oszcillációs fűrésszel kellett szétvágnom a csontot. Kiderült, hogy a törés nem két hetes, hanem hat. Csakhogy CTRL+C, CTRL+V-vel volt bemásolva minden, egymást követő kontrolljelentésbe, hogy „Két hete elesett… Két hete elesett… Két hete elesett”. Az utolsó papírján is ez szerepelt, amit én olvastam. Így lett az elmozdult törésnek indult problémából korrekciós ortopédiai műtét.” 

TISZTELT BETEG! 
Tudjuk, milyen a jó orvos  - megvan a követelménylistánk az elvárásainkról. Na de, milyen a tiszteletreméltó, jó beteg? Sallaiéknak tíz évvel ezelőtt a dunaújvárosi sürgősségi traumán 12 óra alatt átlag tizenhárom beteget kellett ellátnunk. Ha huszonöten jöttek, már kapkodtak meglepetésükben. Ma ez a szám a legkevesebb, nem ritka, hogy elérik az ötven esetszámot egy műszakban úgy, hogy az ellátási körzet nem nőtt. Hogyan lehetséges ez? A doki szerint egyfelől a sürgősségi betegellátás szabályozatlansága az oka – nincs hatékony szűrő. Másfelől, a páciensek változtak. „Sajnálatos módon  - természetesen tisztelet a kivételnek  –, az emberek egyre önállótlanabbak, egyre kevésbé van egészségügyi kultúrájuk, azt szeretik, ha más dönt helyettük teljesen nyilvánvaló dolgokról is. Múltkor bejött egy hegyomlás méretű gimnazista srác azzal, hogy beütötte a vállát az ajtóba, mert az az útjában volt. Bár semmi sérülésnyomot nem találtam a fiún, az ízület szabadon mozgatható volt, és ha ezzel a 'sérüléssel' adott volna egy pofont, menten szörnyethalok, mégis végigizgulta a röntgent meg a vizsgálatot. Mikor tudattam vele, hogy semmi baja, fellélegezve kérdezte meg, hogy akkor mehet küzdősport edzésre, ugye...? Nekem nem ez lenne a dolgom a sürgősségi traumán.” 

A CHIP, AZ ŐRÖLT KERESZTESPÓK ÉS A TÖBBIEK
A másik véglet a mindentudás egyetemén végzett felnőtt, akinek gyógytornára nincs ideje, műtétet nem akar, gyógyszert pedig nem szed, mert gyógyszerellenes. Határozott elképzelése van viszont arról, hogy mi az orvos dolga, sőt gyógymódot is tud, amiről nemrég olvasott az interneten  - a porrá tört keresztespók mondjuk megszüntetheti a tüneteket. „A legfájóbb az, hogy sokan már nem értékelik, hogy mondjuk egy olyan kézbetegséget, ami miatt mindent elejtesz, és 15 percenként felébredsz fájdalmadban éjjel, egyetlen műtéttel végérvényesen meg tudok gyógyítani. Ezt 100%-ra garantálom, ami óriási dolog szerintem. De van, akinek ez sem kell. Jó dolgukban néhányan azt sem tudják, mit válasszanak. Elfelejtik, mekkora szerencse egészségügyi szempontból a XXI. században élni.”

Az orvos tapasztalatai szerint a járvány idején csak fokozódott a hebehurgyaság. „Nemcsak rendkívül káros, hogy áltudományos téveszméket jelentetnek meg egyesek ilyen-olyan indokkal a közösségi médiában, hanem az is, hogy ezek elképesztő ütemben terjednek. Döbbenetes, hogy az emberek mennyi szamárságot elhisznek.” A Covid idején, miközben a járványtagadók és oltásellenesek eluralták a Facebookot, Sallai egészen mást tapasztalt a betegágyak mellett. „Láttam én korábban flegma ajkat lebiggyedni a Covid miatt. Azt pedig sosem gondoltam volna, hogy lesznek, akik nyekeregni fognak egy oltáson, ami megmenti az életüket... Úgy, hogy egyébként már többet megkaptak gyerekkorukban. A kedvencem az, amikor ugyanazok, akik visszautasítják a Covid elleni vakcinákat, mert fenntartásaik vannak velük kapcsolatban, vagy mondjuk attól tartanak, hogy Bill Gates chipet rakott bele, szóval ugyanezek az emberek, ha valami egzotikus helyre mennek nyaralni, gondolkodás nélkül felveszik azokat az oltásokat, amikről amúgy semmi információjuk nincs.”

Visszatérve, Sallai szerint a jó beteg valós problémával, megfelelő időben jelenik meg a szakrendelésen, sürgősségi ellátást pedig csak indokolt esetben vesz igénybe. Betartja az orvos ajánlásait, tanácsait (járvány idején különösen), ha jót akar magának és a környezetének. Van ilyen is, hál’ Istennek. Ekkor ráz kezet a felszabadult, gyógyult páciens és az elégedett orvos. „Egy hölgy például Zalaegerszegről jött el hozzám, mert a vonaton mesélt neki rólam egy korábbi, azóta már teljesen gyógyult betegem. Nemrég pedig egy lánytól kaptam egy képernyőképet, amin 8 km lefutott táv volt rögzítve, ezzel a szöveggel: 'ezt neked köszönhetem'. Az ilyen visszajelzések segítenek felülkerekedni a mindennapok nehézségein.” Pedig a „nehézségek” között ott a halál is. Máig megrázza a dokit, akkor is, ha számára ismeretlen a beteg. „Nincs külön stratégiám arra, hogyan kezeljem a jelenséget... Érdekes viszont, hogy miután az élmény 'megcsinálja bennem a dolgát', képes vagyok elengedni. Talán mert muszáj. Jön a következő beteg, és nekem a feladatomra kell koncentrálni.”

NA, CSAK LE KELLETT CSAPNI?
Sallaiban tehát kialakult valamiféle immunitás annak érdekében, hogy a munkáját töretlenül tudja végezni. Ez azonban nem egyenlő azzal a lezser érzéketlenséggel, amiről vannak megdöbbentő élményei. „Az azért durva, amikor azt hallod egy orvostól, hogy úgy közli a hozzátartozókkal telefonon a szörnyű hírt, hogy 'Meghalt a mama, jó'? Ugyanazzal a szófordulattal, amivel azt szoktuk tudatni a beteggel mondjuk, hogy 'Ezt be kell gipszelni, hogy gyorsabban gyógyuljon, jó'? Vagy amikor átmeneti remények után hétvégén mégis egy végtag sürgős amputációjára kényszerülünk, erre egy orvos a viziten így csodálkozik rá az eredményre, hogy: 'Na, csak le kellett csapni?'” Sallai sosem engedne meg ilyen hangnemet magának. Arra pedig kifejezetten ügyel, hogy a betegek értsék a diagnózist, és azt, pontosan mi fog velük történni a gyógyítás folyamán. A szaknyelvet ezért mellőzi a páciensekkel való érintkezés során. A rendszerbe viszont természetesen a megfelelő követelményeket betartva kell az eseteket rögzíteni, ezért a doki „kétfelé, két nyelven beszél”. „Nem is vagyok az adminisztrátorok álma, a megszokotthoz képest szegényeknek másfélszer annyi munka az én betegeimmel foglalkozni...” 

AZ IGAZSÁG FÉL EGÉSZSÉG
Sallai Péter Dr. med et iur. főorvos, traumatológus, kézsebész és ortopéd sebész szakorvos, jogász, jogi szakokleveles orvos, igazságügyi orvosszakértő  - eddigi pályafutásából úgy tűnik, nem mindegy, hol és mikor eminens az ember. Amikor elvárják vagy amikor szükségeltetik? Ha pedig kicsit mögépislantunk a magasröptű titulusoknak, egy életrevaló fenegyerek képe rajzolódik ki előttünk. Egy olyan fazoné, aki az ősz tincsek megjelenésével sem veszítette el a rácsodálkozás képességét, aki bárkivel azonnal megtalálja a közös hangot a görnyedt hátú, demens mamitól a sok okleveles díszdoktorig. Egy orvosé, akiből nem kopott ki a szakmai alázat, bár minden oka meglett volna rá. Egy erős igazságérzettel, mondhatni parasztbecsülettel felvértezett, csavaros eszű igazságügyi orvosszakértőé, akinek a jogi szaknyelv használata nem nehézség, hanem játék (felkötheti a gatyáját az, aki az ő szakvéleményével megtámogatott féllel szemben próbál pert nyerni). Egy komplex profilú szakemberé, aki nemcsak papíron érti a dolgát, és a szlogenje sem üres frázis: „Az igazság fél egészség”. A másik felét pedig  - ha partner benne a beteg –, ő hozzá tudja tenni.

2021. június 10.

Szöveg: Méhes Mónika
Fotó: Szili Tamás

***
A szakmai portré a Help Fejér! portál „Jótett helyébe jót várj!” kezdeményezésének keretében íródott. A cikkért cserébe Dr. Sallai Péter 20.000 (húszezer) forint adományt ajánlott fel az autista, illetve az értelmileg akadályozott gyerekeket/felnőtteket és családjukat segítő Esőemberek Szüleinek Dunaújvárosi Egyesülete részére. 

Az orvos régóta komolyan veszi a társadalmi felelősségvállalást a munkáján kívül is. A Szent György Lovagrend nevű karitatív szervezetnek 1998. óta tagja, rendszeres adományozó, és segíteni szokott a szervezési munkában is. Tevékenységéért a Lovagrendtől 2018-ban a Szent Koronával és Anjou-liliomokkal ékesített tiszti keresztet kapott. Nős, két gyermek édesapja. A minőségi borok és whiskyk szerelmese. Szemben a gyermekkori emlékeivel, ma már másként tekint a földművelésre: a szőlészek-borászok munkáját rajongva tiszteli.

***

Dr. Sallai Péter az osztályos és műtői munkán felül a dunaújvárosi kórház 1-es traumatológiai rendelőjében fogadja a betegeket, illetve annak sürgősségi osztályán teljesít szolgálatot.

Doktor úrnak újraindult a magánrendelése is a Koroknai Medical Kft. Szórád Márton út 10. fszt/2. cím alatti, nívós mozgásszervi rendelőjében. A magánrendelésről itt tájékozódhat bővebben: https://www.drsallaipeter.hu/maganrendeles-dunaujvarosban
 
A portréhoz a beszélgetést 2021. június 8-án Rácalmáson, a Vad Százszorszép Öröm- és Gyógykertben vettük fel.

Mi is teszünk azokért, akik kitesznek magukért!  - Help Fejér!
https://helpfejer.hu

Aki szintén szeretne megjelentetni magáról vállalkozói portrét a Help Fejér! felületein, a lehetőségekről itt olvashat részletesen: 
https://helpfejer.hu/jelentkezes-a-help-fejer-piacra

Dr. Sallai Péter profilja a Help Fejér honlapján: https://helpfejer.hu/dr-sallai-peter-dupladoki
Tevékenységének hirdetése a Help Fejér facebook oldalán: https://www.facebook.com/helpfejer/photos/a.137995188114033/26479846876…
Fenti, szakmai portréjának linkje: https://helpfejer.hu/szakember-dr-sallai-peter
Dr. Sallai Péter saját honlapja: https://www.drsallaipeter.hu

#HelpFejérPortré


 Hibát találtál vagy többet tudsz? Jelezd nekünk!


 A Help Fejér! küldetéséről itt olvashatsz.

Koronavírus kormányzati információk banner

Vakcinainformációk banner

Fejér Megyei Értéktár banner